În cazul în care suferiți de o alergie, vă rugăm să solicitați informații suplimentare înainte de efectuarea comenzii.

  • 1. Cereale care contin gluten
    ( grau, secara, orz,
    ovaz, grau spelt, grau maro sau hibrizi ai acestora ) si produse derivate;
  • 2. Crustacee si produse derivate ;
  • 3. Oua si produse derivate;
  • 4. Peste si produse derivate;
  • 5. Arahide si produse derivate;
  • 6. Soia si produse derivate;
  • 7. Lapte si produse derivate ( inclusiv lactoza );
  • 8. Fructe cu coaja,
    adica migdale ( Amydalus communis L. ), alune de
    padure, nuci Pecan [Caraya illinoiesis ( Wangenh. ) K. Koch], nuci de Brazilia ( Bertholletia excelsa ), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia si nuci de Queesland (Macadamia ternifolia ) si produse derivate;
  • 9. Telina si produse derivate;
  • 10. Mustar si produse derivate;
  • 11. Seminte de susan si produse derivate;
  • 12. Dioxid de sulf si sulfiti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru;
  • 13. Lupin si produse derivate;
  • 14. Moluste si produse derivate;

***Toate produsele se prepară pe loc și au valabilitate cuprinsă între 4 – 6 ore!***

1. Fructe cu coaja lemnoasa

Unii clienti sunt alergici la fructele cu coaja lemnoasa sau la arahide. Fructele cu coaja lemnoasa includ, dar nu sunt limitate la: Migdale, nuci, alune pecan, alune de padure (hazelnuts), nuci de Brazilia, caju, fistic si nuci de macadamia. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine nuci: sosuri, deserturi, biscuiti, produse de brutarie, inghetata, martipan, extracte/pasta/unt de nuci, ulei de nuci.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la nuci:

  • Nucsoara
  • Castane de apa
  • Dovleac
  • Nuca de cocos

2. Arahide

Raspunsul alergic la arahide poate aparea in cateva minute dupa expunere. Alte nume de arahide: nuci macinate, alune sarate, alune de pamant, miez de nuca, ulei de arahide, proteina din arahide. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine arahide: sosuri, torturi, deserturi, ulei de arahide, faina de arahide, unt de arahide si multe altele. Asigura-te ca mentionezi in meniu daca folosesti produse care contin arahide sau produse derivate de arahide.

Adesea expertii ii atentioneaza pe cei cu alergii la arahide sa evite consumul nucilor, din cauza riscurilor de contaminare incrucisata.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la arahide:

  • uleiuri de seminte ca alternative la uleiuri de arahide

3. Lapte de vaca

Laptele de vaca este prezent in iaurt, smantana, branza, unt, deserturi care contin lapte, produse instant, aditivi continand lactoza. Daca reteta iti permite, inlocuieste laptele cu apa, lapte de soia sau suc de fructe, mai ales in retetele dulci. Atentie! Clientii care au intoleranta la lactoza pot fi alergici si la soia.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la laptele de vaca:

  • lapte, iaurt sau branza de soia
  • lapte produs din orez, ovaz, quinoa, migdale, alune, nuca de cocos sau cartofi
  • alimente cu eticheta „fara lactoza”, „fara lactate” sau „potrivit pentru vegani”

4. Crustacee si moluste

Crustaceele includ: creveti, creveti mari, crabi, raci, homari.

Molustele includ: scoici, sepie, caracatita, calamar, midii, stridii.

Alternative:

  • Atunci cand este necesar, inlocuieste crustaceele cu peste afumat, care are o aroma puternica.

5. Soia

Alimente precum tofu, faina de soia sau proteina de soia (concentrata sau izolata) sunt facute din boabe de soia. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine soia: inghetata, sosuri, deserturi, supe si ciorbe, conserve de ton, mancaruri vegetariene.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la soia:

  • Cartofi, orez, canepa, migdale, nuca de cocos
  • Faina de orez
  • Ulei de rapita, porumb sau masline
  • Otet balsamic

6. Ou

Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine oua: torturi, dulciuri/produse de cofetarie, deserturi cu creme, sosuri, paste, quiche, maioneza, produse cu carne.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la oua:

  • Pentru copt, incearca piure de banana, mix de gelatina cu apa calduta, sos de mere
  • Pentru mancaruri aromate, tofu sfaramat

7. Peste

Pestii cel mai frecvent studiati cu privire la alergii sunt codul, somonul si tonul. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine peste: preparate etnice, dressinguri de salata si sosuri, cum ar fi sosul de soia, sosul de peste, sosul Worcestershire.

Alternative pentru sosul de peste: 

  • maioneza ca baza pentru dressing
  • ingrediente proaspete pentru a da savoare preparatului

8. Cereale care contin gluten

Intoleranta la gluten si alergia la grau (care nu este data neaparat de glutenul din grau, ci de alte substante prezente in grau) este cea mai predominanta alergie. Gluten apare in alimente precum graul (toate formele, inclusiv dur, gris, alac, camut sau hibride), orz, secara, ovaz, malt, cuscus. Exemple de alimente / produse care contin sau pot contine grau: paine, produse de brutarie, amestecuri de copt, paste, pesmet, biscuiti, produse care contin carne, sosuri, supe, bauturi care contin cacao, amestecuri musli.

Urmatoarele alimente sunt, in general, sigure pentru persoanele cu alergie la grau:

  • faina de orez
  • hrisca
  • faina de porumb
  • faina de tapioca
  • faina de nuci

Ce este intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza nu este o alergie alimentara, dar apare la persoanele cu deficienta de lactaza, enzima necesara pentru digestia lactozei (zaharul prezent in lapte). Simptomele comune sunt diareea, gazele intestinale/balonarea si disconfortul general.

Ce pot manca clientii cu intoleranta la lactoza?

Lapte, iaurt sau branza de soia (Atentie! este tot alergen), lapte produs din orez, ovaz, quinoa, migdale, alune, nuca de cocos sau cartofi.

Ce nu pot manca clientii cu intoleranta la lactoza?

Lapte de vaca, oaie, capra, unele branzeturi, deserturi care contin lapte, inghetata, unt, iaurt, dressing de salata, maioneza.

Ce este intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten este cauzata de incapacitatea organismului de a descompune glutenul, care se gaseste in grau, dar si in alte cereale. Celiachia este o afectiune digestiva cauzata de intoleranta la gluten. Cei cu boala celiaca trebuie sa elimine glutenul din dieta lor. In afara de intoleranta la gluten este intalnita si alergia la grau.

Ce alternative exista pentru clientii cu intoleranta la gluten?

Faina de orez, hrisca, faina de porumb, faina de cartofi, faina de tapioca, faina de nuci / fasole / seminte / naut / quinoa / soia.

Ce nu pot consuma clientii cu intoleranta la gluten?

Paine, produse de brutarie, faina din: grau, orz, secara, ovaz, malt, cuscus.

Vezi meniul și solicită informații suplimentare, înainte de efectuarea unei comenzi.